GB flagga

HLR Utbildning - Bli en livräddare idag

Hjärt- och lungräddning på vuxna, HLR utbildning med hjärtstartare

Varje år drabbas 6000 personer i Sverige av plötsligt hjärtstopp i vardagen. I de flesta av dessa fall är det någon som ser när det händer. Om HLR sätts in omedelbart och en hjärtstartare kan kopplas på under de första minutrarna efter ett hjärtstopp så ökar överlevnadschansen dramatiskt.

HLR Kurs

HLR innebär att man ger hjärtat och lungorna hjälp att fungera tills ambulansen kommer. Utan syre minskar snabbt chansen att överleva, och det är därför helt avgörande att så många som möjligt i samhället kan utföra hjärt- och lungräddning, samt är trygga med att koppla upp och använda en hjärtstartare.

Det viktigaste som du får med dig från en kurs i hjärt- och lungräddning är självförtroendet att våga agera. Vi tränar på dockor i en trygg miljö så att du har verktyg att plocka fram när du hamnar i en krissituation. Dessutom övar vi alltid med hjärtstartare så att ni själva får placera elektroderna och följa hjärtstartarens instruktioner genom alla steg. Alla kan utföra hjärt- lungräddning, och alla kan använda en hjärtstartare.

Rätt kunskap kan göra hela skillnaden i en nödsituation

Fokus under utbildningen ligger på ditt och dina kollegors lärande. Det är lätt att göra rätt och det är det ni ska känna när ni går därifrån. För att lyckas med det så blandar vi en teoretisk förståelse för händelseförloppet med praktiska övningar. Ni får arbeta både ensamma och i grupp med andra för att kunskapen ska sitta både i kropp och minne. 

Vi förstår att hjärt- lungräddning väcker många frågor, och våra instruktörer är vana att berätta, och svara på de flesta funderingar som kan uppstå.

Boka en HLR utbildning idag och bli en HLR-Hjälte!

Teknik för att utföra HLR

För att utföra hjärt- lungräddning på en vuxen person. Placera händerna på varandra mitt på bröstkorgen, mellan bröstvårtorna, och tryck sedan ner bröstkorgen 5-6 cm i en takt av 100-120 BPM 30 gånger. Släpp upp bröstkorgen helt mellan kompressionerna.

Lägg två fingrar under patientens haka och en hand på pannan, luta därefter huvudet bakåt för att skapa en fri luftväg, och knip åt runt näsan med tumme och pekfinger. Täck patientens mun med din mun och blås in luft tills du ser att bröstkorgen höjer sig. Det bör vara lika mycket luft som ett vanligt andetag, och du ska göra två inblåsningar efter varandra med paus för att lyfta huvudet och hämta ny luft.

Fortsätt med serier om 30 bröstkompressioner och 2 inblåsningar tills dess att sjukvårdspersonal har kommit, eller tills dess att patienten andas normalt igen.

Tänk på att för att lära sig handgreppen och få in rätt teknik så behöver man gå en praktisk HLR utbildning med instruktör.

Så vet du att du behöver utföra HLR

Man ska påbörja hjärt- lungräddning när man har en person som är medvetslös och dessutom inte andas normalt.

Tänk på att en medvetslös person som andas onormalt, det vill säga har en andning som till exempel låter långsam, ytlig, suckande eller snarkande, ska bedömas på samma sätt som en medvetslös person som inte andas alls.

Du behöver inte kontrollera puls innan du påbörjar HLR

Om en medvetslös person inte andas normalt, ska hjärt- och lungräddning startas omedelbart, du behöver alltså inte kontrollera pulsen innan du startar HLR.

Teknik för att kontrollera medvetande på en person

Prata med personen, och skaka lätt i axlarna för att kontrollera om personen är vid medvetande. Vid utebliven respons, gå vidare till att kontrollera andningen.

Teknik för att kontrollera andning på en person

Placera två fingrar under hakan, och en hand på pannan, lyft huvudet bakåt för att skapa fri luftväg. 

Lägg sedan örat intill patientens mun och näsa, med ansiktet mot patientens bröstkorg.

  • Se om bröstkorgen höjer sig
  • Lyssna efter andetag
  • Känn efter andetag från patientens mun och näsa

Lägg inte mer än 10 sekunder på att kontrollera andningen. Om du inte kan upptäcka en normal andning, påbörja HLR

Så fungerar en hjärtstartare

Med en hjärtstartare placeras två elektroder på överkroppen. Hjärtstartaren gör sedan en analys av hjärtrytmen och bedömer om det finns en defibrillerbar rytm.

Om en sådan rytm hittas så laddar hjärtstartaren upp, och levererar en stöt genom patientens hjärta. Det finns både helt automatiska modeller som själv ger en stöt, och semiautomatiska modeller, där du själv behöver trycka på knappen för defibrillering.

Om det saknas elektrisk aktivitet i hjärtat, eller om hjärtat har en puls, så kommer inte hjärtstartaren att ladda upp. Den kommer istället att rekommendera fortsatt hjärt- och lungräddning.

Efter två minuter så gör hjärtstartaren en ny analys av hjärtrytmen.

Om patienten börjar andas igen efter användning av hjärtstartaren, låt elektroderna sitta kvar tills dess att sjukvårdspersonal kommit.

Lifepak CR2

Det kan kännas läskigt att använda en hjärtstartare, och det är bra att ha gått en HLR utbildning och fått öva praktiskt. Kom dock ihåg att det inte går att ge en stöt till en person som inte har fått ett hjärtstopp. Hjärtstartaren ger endast en stöt om den upptäcker ett hjärtstopp med defibrillerbar rytm.

Det är viktigt att skapa en fri luftväg på en medvetslös person

När en medvetslös person ligger på rygg så riskerar tungan att slappna av och täppa till luftstrupen. Genom att luta huvudet bakåt så sträcker man ut tungan, och öppnar luftvägen.

Vad är det viktigaste i en HLR utbildning?

Ibland kan det vara svårt att sortera bland alla olika utbildningar, och även om det pedagogiska så klart kan skilja sig något mellan olika instruktörer så är det viktigaste att arrangören utgår ifrån HLR Rådets riktlinjer för HLR utbildningar. Huvudfokus i utbildningen bör ligga på de praktiska övningarna där du får utföra alla handgrepp tillsammans med en instruktör i kontrollerad miljö. På det sättet kan du få in handgrepp, tempo och kraft i muskelminnet för att sedan kunna plocka fram det även i en mycket stressig situation.  Man ska inte underskatta inlärningen som sker i muskelminnet, och som ett exempel ska varje deltagare göra minst 240 kompressioner på ett kurstillfälle.

Forskning pågår hela tiden. Var femte år uppdateras riktlinjerna, och de som används idag kom hösten 2021.

Vilken utrustning används på en HLR utbildning?

Det finns en mängd olika typer av HLR dockor, allt från enkla uppblåsbara modeller, till helkroppsdockor som används vid träning av sjukvårdspersonal. De dockor som används för utbildning bör ha inbyggd direkt feedback på inblåsningar och kompressioner, så du får veta om du behöver justera tekniken. På en utbildning hos företag och föreningar så har vi valt att använda vi oss av halvkroppsdockorna Little Anne från Laerdal, på så sätt har vi de bästa förutsättningarna för lärande.

hlr docka litte anne
HLR Dockorna Little Anne kan kopplas till telefonen för digital feedback på kompressioner och inblåsningar..

Förutom dockor, så ingår det även att praktisera med hjärtstartare i en HLR utbildning, där har vi valt att använda Prestan’s AED Ultratrainer för att kunna erbjuda övningar som är så verklighetstrogna som möjligt, förutom det så demonstrerar vi även minst en skarp modell för att ni ska få en så bred erfarenhet det går.

Hur mycket kostar en HLR utbildning?

Hur mycket en HLR utbildning kostar beror på ett par saker. 

Om det bara en du, och kanske en eller två personer till som ska gå utbildning så kan man söka efter öppna utbildningstillfällen. Men är man fler än så lönar det sig ofta att boka in en egen instruktör

Vid en egen utbildning så betalar ni ett pris för hela gruppen. Det kan skilja sig lite hur mycket det kostar beroende på hur många utbildningar som ni bokar in samtidigt, men som en riktlinje så bör man inte behöva betala över 7000 kr (exkl. moms) för en HLR utbildning.

Eftersom att du bör välja ett företag som följer HLR rådets rekommendationer, så är grupperna är begränsade till tolv deltagare per instruktör.

Innehåll HLR Utbildning

  • Om plötsligt hjärtstopp, och syfte och mål med hjärt- lungräddning.
  • Kontroll av säkerhet på olycksplats
  • Kontroll av medvetande
  • Skapa fri luftväg och kontroll av andning
  • Samtal till SOS alarm
  • Praktisk hjärt- lungräddning
  • Praktisk och teoretisk användning av hjärtstartare
  • Luftvägsstopp

Villkor HLR Utbildning

Vi följer HLR rådets riktlinjer om upp till 12 deltagare per instruktör.

En instruktör kommer till er arbetsplats, och kursen tar två timmar.

Skicka gärna in en förfrågan och få ett personligt förslag på pris och upplägg. Vi anpassar så klart alltid utbildningen för att den ska passa er verksamhet.

Skicka en förfrågan

Vi Följer HLR Rådets Riktlinjer

Forskning pågår hela tiden, därför tycker vi att det är viktigt att våra instruktörer är certifierade enligt HLR- Rådets riktlinjer. Läs mer här om vad det faktiskt betyder.

Varukorg