Varför HLR-Rådets riktlinjer?

“Vi följer HLR-Rådets riktlinjer!”, “Certifierade instruktörer”. Jag bland många skryter med det här HELA tiden! Kastar gärna in det i varenda informationstext och vid varje säljtillfälle. Och så dök frågan upp i ett samtal häromdagen. Men vad betyder det egentligen?
En certifiering säger ju egentligen inte så mycket. Jag skulle kunna skapa en helt egen certifiering. Certifierad enligt Ahlsen Utbildning! Superflott eller hur? Men låt oss gå till botten med varför just HLR-Rådet är värda att skrytas om.

Vilka är HLR-Rådet
HLR Rådet är en organisation som arbetar med kunskap och utbildning i syfte att öka andelen överlevande från plötsligt hjärtstopp, och ge bästa möjliga livskvalitet för de som överlever ett hjärtstopp. De har både en europeisk motsvarighet (ERC), och en global motsvarighet (IL-COR). 

Varifrån kommer HLR-Rådets riktlinjer
Var femte år kommer uppdaterade riktlinjer från HLR-Rådet. Den processen börjar med att IL-COR, alltså det globala HLR-Rådet går igenom all forskning som publicerats på området, och sedan låter den granskas  av internationella experter. Den här granskningen mynnar till slut ut i nya riktlinjer som svenska HLR-Rådet tar med sig in i våra uppdaterade riktlinjer.

Så när en utbildning följer HLR-Rådets riktlinjer så kan man alltså vara säker på att den tar hänsyn till den allra senaste forskningen, och att man får med sig all världens samlade kunskap inom området hjärt- och lungräddning. Det handlar ju i slutändan om att det som jag lär ut vid ett utbildningstillfälle ska leda till att så många som möjligt överlever ute i samhället, och dessutom med så minimala följdskador som möjligt.

Så leta efter loggan nästa gång du bokar utbildning. Man får ju nästan gåshud av hur viktigt det känns.

Varför HLR-Rådets riktlinjer?

“Vi följer HLR-Rådets riktlinjer!”, “Certifierade instruktörer”. Jag bland många skryter med det här HELA tiden! Kastar gärna in det i varenda informationstext och vid varje

Läs artikeln »
Varukorg