HLR - Frågor och svar

Vi har samlat de vanligaste frågorna om Första hjälpen och HLR.

Placera händerna på varandra mitt på bröstkorgen, mellan bröstvårtorna. Tryck sedan ner bröstkorgen 5-6 cm i en takt av 100-120 BPM 30 gånger. Släpp upp bröstkorgen helt mellan kompressionerna.

Lägg två fingrar under patientens haka och en hand på pannan, luta huvudet bakåt för att skapa en fri luftväg. Knip åt runt näsan med tumme och pekfinger. Täck patientens mun med din mun och blås in luft tills du ser att bröstkorgen höjer sig. Det bör vara lika mycket luft som ett vanligt andetag. Du ska göra två inblåsningar efter varandra med paus för att lyfta huvudet och hämta ny luft.

Fortsätt med serier om 30 bröstkompressioner och 2 inblåsningar tills dess att sjukvårdspersonal har kommit, eller tills dess att patienten andas normalt igen.

Tänk på att för att lära sig handgreppen och få in rätt teknik så behöver man gå en praktisk utbildning med instruktör.

Se vår utbildning HLR vuxen

Barn 0-1 år

Öppna barnets luftväg genom att lägga ett finger under barnets haka och lyfta försiktigt så att nästippen pekar rakt upp. Lägg din mun över barnets näsa och mun och blås försiktigt ut tills du ser att barnets bröstkorg höjer sig. Det bör vara ungefär lika mycket luft som du har i munnen. Gör 5 inblåsningar efter varandra med paus för att lyfta huvudet och andas in ny luft.

Placera två fingrar på barnets bröstkorgen, mitt på bröstbenets nedre del. Var försiktig så att du inte trycker för långt ner.

Tryck sedan ner bröstkorgen ca 4 cm i en takt av 100-120 BPM 15 gånger. Släpp upp bröstkorgen helt mellan kompressionerna. Ge två inblåsningar. 

Fortsätt med serier om 15 bröstkompressioner och 2 inblåsningar tills dess att sjukvårdspersonal har kommit, eller tills dess att barnet andas normalt igen.

Barn 1-18 år

Öppna luftvägen genom att lägga två fingrar under barnets haka och en hand på pannan, och luta huvudet bakåt. Knip åt runt näsan med tumme och pekfinger. Täck barnets mun med din mun och blås in luft tills du ser att bröstkorgen höjer sig. Hur mycket luft som krävs beror på barnets storlek men det bör inte vara mer än vid ett vanligt andetag. Gör 5 inblåsningar efter varandra med paus för att lyfta huvudet och hämta ny luft.

Placera en hand på barnets bröstkorgen, mitt på bröstbenets nedre del. Var försiktig så att du inte trycker för långt ner.

Tryck sedan ner bröstkorgen ca 4-6 cm, en beroende på barnets storlek, i en takt av 100-120 BPM, 15 gånger. Ge två inblåsningar.

Fortsätt med serier om 15 bröstkompressioner och 2 inblåsningar tills dess att sjukvårdspersonal har kommit, eller tills dess att barnet andas normalt igen.

Tänk på att för att lära sig handgreppen och få in rätt teknik så behöver man gå en praktisk utbildning med instruktör.

Se vår utbildning HLR barn

Man ska påbörja HLR när man har en person som är medvetslös och inte andas normalt.

Tänk på att en medvetslös person som andas onormal, det vill säga har en andning som till exempel låter långsam, ytlig, suckande eller snarkande, ska bedömas på samma sätt som en medvetslös person som inte andas alls.

När en medvetslös person ligger på rygg så riskerar tungan att slappna av och täppa till luftstrupen. 

Genom att luta huvudet bakåt så sträcker man ut tungan, och öppnar luftvägen.

Om en medvetslös person inte andas normalt, ska hjärt- och lungräddning startas omedelbart. Du behöver alltså inte kontrollera pulsen innan du startar HLR.

Prata med personen, och skaka lätt i axlarna för att kontrollera om personen är vid medvetande. Vid utebliven respons, gå vidare till att kontrollera andningen.

Placera två fingrar under hakan, och en hand på pannan. Lyft huvudet bakåt för att skapa fri luftväg. 

Lägg sedan örat intill patientens mun och näsa, med ansiktet mot patientens bröstkorg.

  • Se om bröstkorgen höjer sig
  • Lyssna efter andetag
  • Känn efter andetag från patientens mun och näsa

Lägg inte mer än 10 sekunder på att kontrollera andningen. Om du inte kan upptäcka en normal andning, påbörja HLR.

Med en hjärtstartare placeras två elektroder på överkroppen. Hjärtstartaren gör sedan en analys av hjärtrytmen och bedömer om det finns en defibrillerbar rytm.

Om en sådan rytm hittas så laddar hjärtstartaren upp, och levererar en stöt genom patientens hjärta. Det finns både helt automatiska modeller som själv ger en stöt, och semiautomatiska modeller, där du själv behöver trycka på knappen för defibrillering.

Om det saknas elektrisk aktivitet i hjärtat, eller om hjärtat har en puls, så kommer inte hjärtstartaren att ladda upp. Den kommer istället att rekommendera fortsatt hjärt- och lungräddning.

Efter två minuter så gör hjärtstartaren en ny analys av hjärtrytmen.

Om patienten börjar andas igen efter användning av hjärtstartaren, låt elektroderna sitta kvar tills dess att sjukvårdspersonal kommit.

En HLR utbildning kostar 6795 kr + moms / grupp om max 12 deltagare.

En utbildning i Första hjälpen och HLR kostar 7795 kr + moms / grupp om max 12 deltagare.

Antalet deltagare är anpassat efter HLR-rådets rekommendationer

L-ABCDE är Första hjälpens bedömningsmodell, och används för att bedöma och prioritera vid olyckor och sjukdomsfall.

L – Livsfarligt läge

A – Andningsvägar

B – Bedöm andning

C – Cirkulation

D – Dysfunktion

E – Exponering

Har du fler frågor? Kontakta oss gärna för personlig support.

Utbildningar

IMG_0137
Varukorg